Манифестације

Општина Нишка Бања је организатор и покровитељ бројних културно-уметничких манифестација које својим значајем афирмишу општину и чине богатијом њену туристичку понуду.

Манифестације

Општина Нишка Бања је организатор и покровитељ бројних културно-уметничких манифестација које својим значајем афирмишу општину и чине богатијом њену туристичку понуду.

Дани вина и мерака

Свети Трифун у народу познатији као Зарезоја (дан виноградара и винара), традиционално се у овим крајевима слави од вајкада, а од 2001. године одржава се под покровитељством општине Нишка Бања. Општина Нишка Бања је у ову прославу под називом „Дани вина и мерака“ укључила све виноградаре из свих насељених места са територије Општине Нишка Бања.

Дани жалфије

Kултурно-еколошка манифестација „Дани жалфије“ је традиционална манифестација која окупља велики број љубитеља природе из Ниша и нишког краја. За посетиоци ове манифестације организовано је и стручно предавање о жалфији која као ендемска, аутохтона врста успева и у Сићеву. Организатор „Дана жалфије“ је Нишки културни центар, а покровитељ Градска општина Нишка Бања.

Велики Бањски Фестивал

Велики летњи фестивал је као манифестација установљен 2005. године. Представља скуп више појединачних манифестација које се одржавају у време туристичке сезоне, од почетка јула до краја августа.

Свети Илија – Слава Нишке Бање

Свети Илија је слава општине Нишка Бања где се сваке године одржава вашар, један од најпосећенијих у Србији.

Ликовна колонија – Надежда Петровић – Сићево

Ликовна колонија „Сићево“ најстарија је српска и југословенска уметничка колонија, најстарија институција те врсте на Балкану, и нека врста историје Србије у 20. веку. Основана, 30. јула 1905. године, у селу Сићево, на иницијативу познате српске сликарке Надежде Петровић, ЛКС баштини вредна уметничка дела познатих уметника, различитих стилских опредељења. Захваљујући Надеждиној иницијативи, коју су свесрдно подржале њене колеге из Словеније и Хрватске, колонија је започела са радом, који са прекидом од 59 година и до данас траје.

Етно сусрети

Традиционална манифестација „Етно сусрети“ одржава се у првој половини септембра, у централном парку у Нишкој Бањи у организацији удружења жена „Круна“ из Нишке Бање, под покровитељством Градске општине Нишка Бања и Туристичке организације Ниш.

Јелашничко културно-спортско лето

У Јелашници, некадашњем рударском селу, познатом и по јединственој Јелашничкој клисури, на спортским теренима ОШ „Ђуре Јакшић“ одржава се „Јелашничко културно-спортско лето“. У спортском делу манифестације одржава се турнир у малом фудбалу. Културни део манифестације обогаћују бројни музичари, глумци, спортисти и забављачи.

Етно фестивал „Поткапина“

Етно фестивал „Поткапина“ одржава се на истоименом излетишту у Јелашничкој клисури у првој недељи августа. Фестивал има за циљ очување народног стваралаштва и на њему наступају културно-уметничка друштва и појединци који негују старе српске игре и песме. Фестивал прате бројна занимљива дешавања као што су „Вече ловаца и риболоваца“ и избор за „Нај погачу“.

„Вече Бањаца“

„Вече Бањаца“ је прослава коју на иницијативу мештана Нишке Бање, општина организује сваке године, обично током јула. Овај скуп окупи и преко две хиљаде мештана бањске општине расположених за дружење, игру и весеље.

Координате:

Латитуда: 43.339409

Лонгитуда: 22.08688